Adózás 2018: csökken az áfa és kedvezőbb bérbaadás

Akik személyesen ismernek, azok tudják, hogy az egyik kedvenc területem az adózás, hiszen ha tudjuk, hogy hogyan adózhatunk a legkedvezőbben, azzal rengeteg pénzt meg tudunk spórolni.

Azok, akik jártasak az államháztartás működésében tudják, hogy a kormánynak minden év március 31-éig rögzítenie kell a gazdaság- és pénzügypolitika fő irányait a következő évre vonatkozóan.

Ilyenkor májusban szokta a kormány benyújtani a következő évi költségvetési tervezetét, melyek november 30-áig kell elfogadni majd.

A költségvetési tervezet alapján több az adózás szempontjából fontos változás is lesz jövőre:

Lakásbérbeadás adózása

A hosszútávon bérbeadók számára a kormány eltörli jövőre az 1 millió forintos árbevétel felett fizetendő 14 % egészségügyi hozzájárulás megfizetését, így csak a 15 %-os SZJA megfizetésére lesznek kötelezve a bérbeadók.

Áfa csökkentés

Változik az adózás a halak, az éttermi szolgáltatások és az internet-hozzáférés után is. Mind a három esetben az áfakulcs 5 %-ra csökken.

Növekszik az egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék a jelenlegi 7110 forintról 7320 forintra nő.

Természetesen a törvény további változásokat is tartalmazz, melyek az adózás szempontjából fontosak, viszont most azokat próbáltam meg kiemelni, melyek a legtöbb olvasót érintik.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.