Elhibázott döntés a 9 %-os társasági adó

A tavalyi év végén nagy visszhangot kapott, hogy a társasági adót egységesen 9 %-ra csökkenti a kormány. Eddig 10% volt az adó mértéke, illetve 500 millió forintos eredmény felett 19%, de ez csak 1.300 vállalatot érintett.

Véleményem szerint ez a döntés inkább csak a kormányzati kommunikáció része, hiszen az átlag vállalkozó az 1%-os csökkentésből semmit sem fog érezni, a magasabb eredményt elérő külföldi vállalkozások szintén jelentős kedvezményekben részesülnek, melyet azért kapnak, hogy ide csábítsák őket, így valójában néhány nagyobb magyar tulajdonú vállalkozás érzékeli csak az előnyét.

De hogyan lehetne ebből a pénzből egy az országot jobban segítő adócsökkentést végrehajtani?

Világszerte az figyelhető meg, hogy a fejlett gazdaságokban az elért eredményeket adóztatja meg az állam. Az U.S.A.-ban például egy bizonyos összeghatár felett 38,9% volt a társasági adó mértéke 2016-ban, Angliában pedig 21%. Ennek ellenére számtalan világcég székhelye van ezekben az országokban, akik hazánkban is hajlandóak lennének valamivel több társasági adót fizetni, hogy ha mondjuk csökkentenék az általános forgalmi adót, melyet a későbbi eredménytől függetlenül meg kell fizetniük.

Az általam javasolt társasági adó növelésből csökkenteni kellene a járulékokat, ezzel nőnek a jövedelmek, mely sok külföldre költözött honfitársunkat csábítanának haza, a növekvő jövedelmek, pedig növelnék a vásárló erőt, mely szintén hozzájárulna az ország fejlődéséhez.

Ti mit gondoltok erről az elgondolásról? Ti örültök-e a 9 %-os társasági adónak?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.