Adóbevallás határidők 2016

Minden magánszemélynek a tárgy évet követően adóbevallást kell készítenie  bevételeiről. Ma az SZJA bevallás változásait és 2016-os főbb dátumait mutatom be.

Bevezetésre került egy új bevallási forma, mely segítségével azok a munkavállalók, akiknek csak egy munkáltatótól volt bevételük tavaly, mentesülhetnek az adóbevallással járó teendőktől, ugyanis 2016. február 1-jéig kérhették, hogy a NAV készítse el helyettük adóbevallásukat.

Akik nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, azok számára 2016. január 31-éik kellett nyilatkozni, ha a munkáltatói adómegállapítást kérik illetve eddig a dátumig kellett kiadni a munkáltatói jövedelemigazolásokat.

2016. február 12. a munkáltatók számára fontos dátum. Eddig a napig kell elküldeni a NAV felé minden olyan adatot a cégek, mely a NAV-nak szükséges az adóbevallások összeállításához azok számára, akik azt választották, hogy a NAV készítse bevallásukat.

2016. február 15-ig kell kiadni a munkáltatóknak minden olyan dokumentumot a dolgozóknak, mely különböző adókedvezményekre jogosítanak.

2016. február 25-ig kell beküldeniük a bevallásukat az áfa alany őstermelőknek és az EVA alany egyéni vállalkozóknak.

2016. március 20-ig át kell adnunk minden olyan adatot a munkáltatónak, mely segítségével el tudja készíteni bevallásunkat, feltéve, ha ezt választottuk.

2016. április 30-ig küldi vissza a NAV az egyszerűsített ajánlatát a nemzeti adóhivatal, ha korábban az egyszerűsített szja bevallást választottuk.

2016. május 20-a a végső határidő, mely időpontig meg kell küldeniük az adóbevallásukat a magánszemélyeknek (Eddig kell elküldeni az általunk készített adóbevallást, a NAV által kiállított bevallást visszaküldeni valamint a munkáltatónak a munkavállaló által leellenőrzött munkáltatói adómegállapítást is eddig kell továbbítani). Szintén eddig a napig lehet rendelkezni adónk 1+1 %-áról.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.