Milyen pénzügyi végzettséggel rendelkezhet egy tanácsadó?

Néhány hónapja arról írtam, hogy hogyan válasz pénzügyi tanácsadót. Akkor kiemeltem, hogy fontos tényezőnek kell lennie a választás során, hogy milyen pénzügyi végzettséggel rendelkezik az a személy, akire a pénzünket szeretnénk bízni. Ma arról írok nektek, hogy jelenleg milyen pénzügyi képzések érhetőek el a hazai piacon és azok mire jók.

Ahhoz, hogy minden pénzügyi tanácsadó ismerje a szakma alapjait vannak olyan pénzügyi képzések, melyeken minden pénzügyi tanácsadónak részt kell vennie. Ezek a tanácsadó szakterületétől függően az alábbi végzettségek lehetnek: pénzügyi közvetítői vizsga, biztosításközvetítő hatósági vizsga és értékpapír-jogi vizsga. Fontos tudni, hogy ezeknek a képzéseknek a fő célja a törvényi kötelezettségeknek való megfelelés és nem a szakma magas szintű megismerése. Az első kettő egyébként megfelelő felsőfokú végzettség esetén kiváltható. A képzések időtartalma 2-4 nap.

Ezen kívül rendelkezhet még a pénzügyi tanácsadód VAP (vagyon-, alap-, portfólió-kezelői) vizsgával is.  Ez egy kb. 2 hónapos, 9 modulból álló tanfolyam.  Ez főként alapkezelő munkatársai számára hasznos képzés.

Előfordulhat még az is, hogy a pénzügyi tanácsadód tőzsdei szakvizsgával rendelkezik. Ez egy 1 éves képzés, mely 4 modulból áll. Kiegészítő képzésként elvégezhető az opciókra valamint a határidős kereskedésre irányuló képzések is. A tanfolyam segítségével megtanulható minden, amit a tőzsdéről tudni érdemes.

Régebben OKJ-s képzés keretében volt olyan képzés, hogy pénzügyi tanácsadó valamint befektetési tanácsadó. Ezek a képzések ma már nincsenek, annak idején érettségire épültek és hosszú hónapok alatt voltak megszerezhetőek.

Az egyetem falai között a pénzügyi tanácsadók pénzügy mesterszakon, befektetés-elemző szakirányon sajátíthatják el a szakma rejtelmeit. Ez egy két éves képzés.

Nemzetközi szinten nagy elismerésnek örvend az EFFAS, mely egy nem akkreditált nemzetközi befektetés-elemzői diploma. Ez egy másfél éves képzés, mely 9 modulból áll és hazánkban is megszerezhető.

Illetve néhány tanácsadó van, aki megszerezte a bankmenedzser képesítést is, mely egy két éves, diplomára épülő képzés.

A te pénzügyi tanácsadód milyen végzettséggel rendelkezik?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.