Tudnivalók az önsegélyező pénztárakról

Múlt héten az egészségpénztárakkal kapcsolatos fontos információkat írtam le nektek, ma pedig az önsegélyező pénztárakról olvashatok.

Az önsegélyező pénztár segítségével állami támogatással tartalékolhatunk a jövőbeli váratlan kiadásainkra. Itt az egészségügyi kiadások mellett egyéb célokra is félre rakhatunk pl.: szüléssel kapcsolatos költségekre, iskoláskorú gyerekkel kapcsolatos kiadásokra, jövedelemkiesés pótlására és egyéb speciális célokra.

Egyéni és közösségi számlán is gyűjthetjük a pénz az önsegélyező pénztáraknál, melybe mi magunk is fizethetünk be, de cafateriaként is kaphatjuk munkáltatónktól. Személy szerint én mindenkinek az egyéni számlát ajánlom, abból biztos, hogy visszakapunk annyit, amennyi jár a befizetéseink arányában.

Fontos különbség az egészségpénztárakhoz képest, hogy a szolgáltatások jelentős részére csak 180 nap eltelte után használható fel a pénztárban felhalmozott megtakarítás. Az egészségügyi kiadásokra azonban a táppénz miatti jövedelemkiesést leszámítva azonnal felhasználhatjuk megtakarításainkat.

Az önsegélyező pénztár befekteti a rendelkezésére álló összeget, mely hozamait a tagok kapják. Kifizetéskor a pénztárban lévő pénzünk  kamatadó és eho mentes valamint mentesül a tranzakciós illeték alól.  Ezenkívül a befizetett összeg 20%-a visszaigényelhető a befizetett szja előlegből, illetve ha 2 évig lekötjük további 10%-ot visszakaphatunk. Ennek maximális összege évente 150.000 forint vagy az adóévben befizetett szja előleg. A befizetéseink után az önsegélyező pénztár 5-8% kezelési, adminisztrációs költséget von le, tehát igazából nem marad meg nekünk a 20% visszatérítés, de még így is szép összeghez juthatunk.

Minden önsegélyező pénztárnál van egy havi minimum tagdíj, melynek értéke 1-2000 forint.

Összességében elmondható, hogy pénzt tudunk megtakarítani ezzel a módszerrel, ha vannak ilyen célú kiadásaink és 180 napig tudjuk nélkülözni a szükséges pénzt.


Egy hozzászólás a(z) “Tudnivalók az önsegélyező pénztárakról” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.