Miért éri meg neked az egészségpénztár?

Néhány hónapja már írtam arról, hogy az állam támogatja a lakáshoz jutást, most arról írok, hogyan vehetünk igénybe állami támogatást egészségügyi kiadásainkhoz.

Az egészségpénztárakon keresztül két féle módon biztosít kedvezményeket a kormány:

–  egyéni befizetéseid után 20%-os szja visszaigénylésre vagy jogosult, maximum évi 150.000 forintig illetve az adóévben levont szja előleg erejéig, egészségpénztári lekötés esetén a 20% mellé további 10%-os kedvezmény vehető igénybe.

– másik eset, ha cafateriaként kapjuk ezt a juttatást, akkor a munkáltatónak kevesebb adót kell fizetni az ilyen célú juttatások után, mint ha munkabért adott volna.

Az egészségpénztár egy önkéntes megtakarítási forma, mely egészségügyi kiadások fedezésére és bizonyos egészség megőrző szolgáltatások igénybevételére alkalmas.

Fontos tudni, hogy az egészségpénztárak a szolgáltatásukért cserébe néhány százalékot levonnak a befizetésekből, így valójában nem 20% marad a zsebedben, hanem egy kicsit kevesebb.

Minden egészségpénztár esetében van egy kötelező tagdíj, melyet rendszeresen be kell fizetned, ha tag vagy náluk, ennek értéke általában 1-2000 forint havonta.

Attól, hogy cafateriaként kapod az egészségpénztári befizetést még te is tehetsz hozzá pénzt.

Hasznos a pénztár tagok számára, hogy közeli hozzátartozóik egészségügyi kiadásaira is fel lehet használni a befizetéseket, az el nem költött összeget pedig befektetik. Csak egészségyügyi kiadásokra  valamint egészségmegőrző szolgáltatásokra vehető igénybe.

Mielőtt csatlakoznál valamelyik egészségpénztárhoz először azért nézd meg, hogy van-e miből levonni az szja kedvezményt, mivel ha te veszed igénybe a gyerekeid után a családi adókedvezményt előfordulhat, hogy már nem is fizetsz szja-t, amiből le lehetne vonni. Kata-s kisvállalkozók sajnos szintén nem tudják igénybe venni a szolgáltatást, mert nekik sincs szja befizetésük.

Összességében én azt gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos lehetőség mindenki számára, hiszen az egészségünk a legfontosabb, arra amúgy is költeni szoktunk, ezért érdemes az ilyen jellegű kiadásainkra takarékoskodni és igénybe venni a rendelkezésre álló kedvezményeket. 


Egy hozzászólás a(z) “Miért éri meg neked az egészségpénztár?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.