A pénzügyi tervezés lépései

Mindenki azt akarja, hogy stabil lábakon álljanak a pénzügyei. Ennek ellenére sajnos rengeteg embernél tapasztalom azt, hogy nem rendelkezik semmilyen pénzügyi tervvel. Emiatt ma összefoglalom nektek a legfontosabb lépéseket a pénzügyi tervezés során.

A pénzügyi tervezés első lépésének kell lennie, hogy meghatározzuk a céljainkat.  Ha tudjuk mire szeretnénk majd használni a pénzünket, akkor könnyebben meg tudjuk tervezni az álmaink megvalósítását. Ez lehet egy saját lakás, a gyerekek tanítatása, egy nyaraló vagy a gondtalan nyugdíjas évek…

A következő lépés a pénzügyi tervezés során a megvalósítási költségvetés készítése. Erre azért van szükség, hogy kalkulálni tudjunk pontosan mennyi pénz is kell az adott tervhez.

Ezt követően érdemes elkészíteni a havi költségvetésünket is, melyből látjuk, hogy mire folyik el a pénz.  Fontos, hogy kordában tartsuk a kiadásainkat.  Vannak olyan típusú költségek, melyeken nem tudunk változtatni. Erre jó példa az adók. Viszont számtalan olyan költésünk van, amivel spórolni tudnánk. Néhány gyakorlati példa: érdemes átnézni a jelenlegi biztosításodat illetve a piacon elérhető különféle ajánlatokat, szinte biztos, hogy találsz kedvezőbb biztosítást a lakásodra, a kocsidra… Másik ilyen terület még az élelmiszerek. Nagyon sok olyan termék van, ahol csak a márkát fizetjük meg, pedig egy kevésbé híres cég hasonló terméke is tudja ugyanazt az ízt hozni, sőt még néha jobbat is.

A pénzügyi tervezés során számolnunk kell egy sürgőségi alappal. Ez nyújt majd segítséget számunkra, ha pénzügyi krízisbe kerülünk. Ha már van megtakarított pénzünk, akkor 3-6 havi költségünknek megfelelő összeget olyan megtakarítási formába helyezünk el, mely azonnal elérhető. Ha még nincs megtakarításunk először erre tegyünk félre! Ennek hiányában, a későbbiekben komoly gondjaink lehetnek.

Következő lépésnek kell lenni-e a pénzügyi tervünkben az adóságaink visszafizetésének. Erre azért van szükségünk, mert kevés megtakarítás hoz annyit a konyhára, mint a hiteleink visszafizetése, melyek kamata különösen az áruhiteleknél kiemelkedő.

Most már, hogy tudjuk mennyi pénzre van szükségünk, van tartalékunk és visszafizettük az adóságainkat már látjuk, hogy pontosan mennyi idő alatt tudjuk összegyűjteni a szükséges pénzt. Azért fontos a terv, mert ha azt látjuk, hogy eltérünk a tervünktől akkor tudjuk, hogy változtatásra van szükségünk! Mindezek mellett pedig a pénzügyi tervezés során látjuk, hogy ha túl sok az álmaink megvalósításához szükséges idő, akkor vagy még jobban vissza kell fogni a kiadásainkat vagy meg kell próbálni plusz bevételi forrást keresnünk!


Egy hozzászólás a(z) “A pénzügyi tervezés lépései” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.