Vajon minden arany, ami fénylik?

Ahogy egy régi zsidó mondás tartja, vagyonod egyik harmadát tartsd ingatlanban, másik harmadát részvényben, a maradékot pedig aranyban, mert valamelyik mindig jól teljesít. De vajon mennyire állja meg a helyét ez a mondat ma?

Személy szerint rendelkezem kisebb aranybefektetéssekkel, de véleményem szerint az ideális az, ha csak a befektetéseink 5 %-át tartjuk aranyban. Ennek az az oka, hogy úgy gondolom nem ez a legjobb befektetési mód.

Azért nem ajánlom, hogy vagyonunk túl nagy részét tartsuk aranyban, mert az nem fizet sem osztalékot, sem kamatot, így amíg abban tartjuk a pénzünket, nem számíthatunk semmilyen pozitív pénzáramlásra.

Ehhez párosul a tény, hogy az arany árában nem figyelhető meg a lineáris növekedés, vagyis nagymértékben ki vagyunk téve az árfolyam kockázatnak.

A hátrányok között lehet még felsorolni, hogy nagyon sokan tartják az aranyrudaikat bank trezorokban, mely szintén nagyon költséges. Ennek díja a befektetett pénzre vetítve évente kb. 0,5% és 1% között van.

Ezen kívül az értékesítők is ráraknak 3 és 7% közötti árrést.

Ha ennyi hátránya van az arany befektetéseknek, akkor nekem miért van?

A történelem során számtalanszor volt az arany a legfontosabb csereeszköz, emiatt mindig is értéket láttak benne az emberek, ez ma is így van.

A cikk elején olvasható zsidó mondás tanácsai valóban megfigyelhetőek vagyis, hogy amikor az  emberek tömegesen adják el a részvényeiket a csökkenő részvény árak miatt, akkor általában aranyba menekítik a pénzüket és ilyenkor felverik annak az árfolyamát. Ebből kifolyólag egy fajta kockázat csökkentő eszközként érdemes tartani egy kis arany tartalékot, de ne túl sokat, mert túl költséges.

Nektek vannak arany befektetéseitek?

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.