Pénzügyi alapfogalmak 1.

Azt gondolom, hogy minden befektetőnek ismernie kell a pénzügyi világ alapjait ahhoz, hogy megfelelő befektetői döntéseket tudjon hozni, ezért most szeretném megismertetni veletek a legfontosabb pénzügyi fogalmakat:

–         Alapkezelés: az a gazdasági tevékenység, mely során az adott cég megfelelő díjazásért cserében végzi a magánszemélyek és vállalkozások részére szerződéses alapon a portfólió és alapkezelő feladatokat. Egy alapkezelő a befektetési alapokon túlmenően kezelhet más típusú portfoliókat pl.: nyugdíjpénztárt is, ha arra külön engedélye van.

–          Alapkezelő díj: amit az alapkezelő kér a portfólió és alapkezelői feladatok ellátásáért. Ennek mértéke részvényalapok esetében általában 2-2,5%, likviditási alap esetében kb. 0,5-1%.

–          Alapok alapja: olyan befektetési alap, mely befektetési alapok befektetési jegyeiből áll.

–          Alkusz: a bróker másik neve.

–          Államkötvény: az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melynek futamideje 1 évnél több. Kamatozása szempontjából lehet fix és változó kamatozásúak. Előbbi esetén a futamidő végén egy előre meghatározott kamatot kapunk utóbbi esetén egy előre meghatározott kamatszámítási mód alapján a futamidő végén válik ismerté a kamat.–          Állampapír: az állam által kibocsátott értékpapír, melyből az államháztartást finanszírozzák.

2 fajtája a kincstárjegy és az államkötvény. Előbbi rövidebb távú befektetés, utóbbi hosszabb távú megtakarítás lehet.

–          Árfolyam: egy kötvény, részvény, áru, deviza vagy valuta tényleges piaca ára, mely alakulása a kereslettől és a kínálattól függ.

–          Árupiac: az a piac, ahol tőzsdetermékek, áruk kereskedelme zajlik.

–          Befektetés: az a tevékenység, melynek során a vagyonunkat olyan eszközökbe rakjuk, melyek jövőbeli profitot ígérnek.

–          Befektetés kockázata: a befektetés jövőbeli megtérülésének bizonytalansága.

–         Befektetési alap: az a társaság, mely a kisbefektetők vagyonát összegyűjtve, költséghatékony módon, a kockázatot megosztva befektetik.

–          Befektetési jegy: a befektetési alap által kibocsátott értékpapír. Két fajtája: nyílt végű, amikor a befektetési jegy folyamatosan vásárolható és eladható valamint zárt végű, amikor a befektetési jegy, csak egy előre meghatározott időben váltható vissza, amivel a befektetési alap is megszűnik.

–          Blue chip: a legnagyobb forgalmú részvényeket értjük alatta, a budapesti értéktőzsdén ezek a részvények a prémium kategóriás részvények között vannak.

–          Bróker: aki díj fejében végzi el a tőzsdei ügyleteket a megbízója számára. Ez a tevékenység szakvizsgához kötött.

–          BUBOR: budapesti bankközi kínálati kamatláb, egy referencia kamatláb. Az MNB naponta számolja értékét, a kereskedelmi bankok hitelkamatlábának átlaga.

–          BUX index: a budapesti értéktőzsde hivatalos indexe. A legnagyobb forgalmú és tőkeértékű részvényekből jár, melynek összetétele folyamatosan változik, hiszen évente 2-szer felülvizsgálják. A különféle részvények eltérő arányban van benne a BUX indexben. Min. 12 legfeljebb 25 részvényből állhat.

–          Defláció: amikor egy bizonyos időszakban nő a pénzvásárló ereje.

–         Devizapiac: A nemzetközi devizapiac vagyis forex a különböző valutákkal való kereskedés legális színtere.

–         Diszkont értékpapír: egy névérték alatt kibocsátott értékpapír, melyet a futamidő végén névértéken vásárolnak vissza.

–          Eladási árfolyam: az az árfolyam, amelyen a kereskedő elad.

–          Eladási opció: az opció vevője jogot kap arra, hogy egy előre meghatározott módon eladja az adott terméket.

–          Elsőbbségi részvény: valamilyen jogában elsőbbséget élvez a törzsrészvényekkel szemben, ami általában más jogosultság kárára van pl.: osztalékelsőbbségi részvény.

–          Értékpapír: követelés vagy vagyoni jogot megtestesítő általában dematerializált okirat.

–          Értéktőzsde: az értékpapírok, devizák, nemesfémek törvényileg szabályozott keretek között zajló piaca.

–          Faktorállás: követelés adásvétele.

–          Futamidő: egy hitel felvétele vagy betét lekötése és lejárata közötti idő.

Holnap újabb alapfogalmakkal fogunk megismerkedni!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.