Milyen hatással van rád a jegybanki alapkamat?

A tegnapi nap fő híre volt, hogy történelmi mélyponton van  a jegybanki alapkamat, mely a mai naptól 1,5%. Ez a döntés várható volt, sőt egyes elemzők szerint év végére 1,2% is lehet ez az érték.

De vajon milyen hatással van rád egy jegybanki alapkamat csökkentés? Jó-e ez neked? Milyen folyamatokat indít be a kamatváltoztatás? Mai cikkemben erről olvashatsz.

A jegybank a kereskedelmi bankok felesleges pénzeszközeinek lekötésére 2 hetes kötvényeket bocsát ki, melyekért fizetet kamat a jegybanki alapkamat. Ez egy irányadó kamatláb, mely nagymértékben befolyásolja a kereskedelmi bankoknál lévő betétek és hitelek kamatát is.


Legmagasabb értéke az 1990-es évek közepén volt, amikor 28%-ban határozták meg ezt a kamatlábat.

Általánosságban elmondható, hogy egy jegybanki alapkamat csökkentés után olcsóbban tudnak hitelhez jutni a kereskedelmi bankok, mely hatására azok olcsóbban tudnak hitelt folyósítani a lakosságnak. Ebből kifolyólag pedig növekedik a gazdaság.

Hazánkban azonban sajnos az elmúlt évek rossz hitel tapasztalatai miatt már nem mernek annyira hitelt felvenni a vállalkozók. Ebből kifolyólag nem növeli kellőképpen a gazdaságot.

A jegybanki alapkamat csökkentés vele járója, hogy gyengülni kezd a forint is. Ennek az az oka, hogy egy alacsonyabb kamatkörnyezetben kevesebb külföldi szeretné itt tartani a pénzét. Inkább olyan devizába menekítik a vagyonukat, melyben jobb kamatokkal számolhatnak. A nagy mennyiségű forintértékesítés miatt pedig csökken annak értéke. Ez kedvezőtlen a devizában eladósodott családoknak és a szintén ilyen cipőben járó kormánynak is. Ráadásul emiatt a külföldről behozott termékeket is drágábban tudjuk megvenni a boltokban.

Ezeken kívül a megtakarításokkal rendelkezők is kevesebb pénzt kapnak a bankokban elhelyezett pénzükre, mely szintén sokakat érzékenyen érinthet.

Összefoglalva

Egy jegybanki alapkamat csökkentés akár kedvező is lehet, de a jelenlegi helyzetben óvatosan kell vele bánni, mert akár viszályára is fordulhat a dolog. Véleményem szerint ennél lejjebb már semmiképp nem kellene csökkenteni, de sajnos, ha a tendencia folytatódik, akkor nem így lesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.