Jó üzlet-e a lakástakarék?

Tegnap a kis összegű befektetések című bejegyzésemben már beszéltem a lakástakarékokról, ezért úgy gondoltam, hogy ma részletesebben is kifejtem, hogy jó üzlet-e a lakástakarék.

A lakástakarék egy államilag támogatott megtakarítási forma, melyben az állam az éves befizetésünkhöz 30%-os támogatást ad, melynek értéke nem haladhatja meg az évi 72.000 forintot. Tehát egy ember, egy hónapban maximum 20.000 forintot tud így megtakarítani.

Ez eddig jól hangzik, de vajon mi van a hangzatos lakástakarék  ajánlatok mögött?


A támogatásért cserébe a lakástakarékban megtakarított pénzünket csak lakáscélokra lehet felhasználni.  Ez magába foglalja a lakás és építési telek vásárlást, a lakáskorszerűsítést, a közműépítést, a lakáshitel visszafizetését és a lakáshasználati jogot pl.: a nyugdíjasházban élethosszig tartó bérletet is.

2011-től az egyik családtag megtakarítása felhasználható bármelyik másik családtag lakáscéljaira anélkül, hogy annak ingatlanjába tulajdonrészt szerezne. Ez hatalmas lehetőséget nyújt arra, hogy még több pénzhez jussunk a lakástakarékon keresztül.

Jelenleg 4 vállalkozás: az OTP, az Erste, a Fundamenta és az AEGON rendelkezik saját lakástakarék szolgáltatással. Ezek a cégek 4, 5, 6, 8 és 10 éves futamidejű konstrukciókkal várják az ügyfeleket.

A kiemelkedő hozamok mellé ráadásul párosul egy kedvezményes hitelezési lehetőség is, ugyanis a rendszeres, folyamatos megtakarítás jó ajánlónak számít a bankoknál. Szívesebben hiteleznek egy ilyen ügyfélnek. A korábbi jó együttműködést kedvezőbb hitel kamatokkal hálálják meg .

A megfelelő ajánlat kiválasztásához 3 dolgot kell figyelembe venni: a hozamot, a havi megtakarítást és a  futamidőt!

A futamidőt tekintve, mivel csak az adott évi befizetésünk után jár az állami támogatás, ezért minél hosszabb idejű a lakástakarékunk, annál kevesebb lesz az éves hozam.  Ebből kifolyólag érdemes rövidebb futamidőt választani, mert hiába van már befizetve 1 millió forintunk, akkor is csak évi 72.000 forint támogatást kapunk.  Az állami segítségen felül pedig nem sok kamatot kapunk.

Jelenleg a banki kamatok 0,5% és 3 % között vannak a lakástakarék piacon. A szerződéskötési díj pedig általában a szerződéses összeg 1 %-a.

Összefoglalva

A lakástakarék megéri, ha rövid időre kötjük és tudjuk, hogy a közeljövőben lesznek lakás célú kiadásaink. Egy 4 éves futamidejű konstrukcióval 10-13%-os éves hozamot érhetünk el. Ennél hosszabb szerződést ne kössünk. Fontos, hogy figyeljünk oda, hogy minél magasabb kamatot adjon a bank is az állami támogatás mellé. A hozamok összehasonlítására számtalan kalkulátor található a neten. Tudni kell, hogy a 10 éves szerződések esetében már évente csak kb. 5 % nyereségünk lesz, melyet olyan befektetéssekkel is el tudunk érni, melyek nincsenek lakáscélra korlátozva. Így ilyen hosszú távú befektetésre nem ajánlom a lakástakarékot.


Egy hozzászólás a(z) “Jó üzlet-e a lakástakarék?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.