Ismerjük meg a kockázatot!

A mai piaci környezetben számos kockázattal kell szembe néznünk befektetőként. Éppen ezért fontos, hogy tud kezelni ezt a kockázatot.

A kockázat egy várható pénzáramlás bizonytalanságának, változékonyságának mértéke. Vagyis amikor egynél több kimenet lehetséges.

A befektetési kockázat annak a lehetőségét jelenti, hogy egy befektetés jövőbeni tényleges hozamai eltérnek a tervezett hozamtól. Ez a különbség nem csak a tervezettnél rosszabb, hanem a tervezettnél jobb végkifejletet is eredményezhet.

Ahhoz, hogy védekezni tudj a kockázatok ellen az első lépés a tanulás. Ezért összegyűjtöttem számotokra a kockázatok típusait és csökkentésének módjait.


 A kockázatok fajtái:

  • Árfolyamkockázat: Az a kockázat, mely a deviza vagy részvény árfolyamának változásából ered. Hatással vannak rá az éppen aktuális gazdasági események, az adott ország történései, a vállalat eredményessége…
  • Kamatkockázat: A futamidő során változó kamat növelheti vagy csökkentheti a hitel törlesztőrészletét. Másik szempontból, pedig ha fix kamatozású kötvény vásárolunk akkor ha emelkedik a piacon elérhető hozam veszteségeket érhetünk el.
  • Inflációs kockázat: Annak a kockázata, hogy a befektetésünk vásárlóereje csökken.
  • Hitelezési kockázat: Annak a kockázata, hogy kötvény vásárlása esetén a kibocsátó nem tudja vissza fizetni a pénzünket.
  • Ország kockázat: Annak a kockázata, hogy az ország ahol befektetünk milyen politikát folytat és az hogyan hat a piacokra.

Ezeket a kockázatokat azzal tudjuk csökkenteni, hogy több pénzügyi eszközbe fektetünk be, megosztva ezzel a megtakarításainkat. Ezt nevezzük diverzifikációnak. Általában egy új kockázatos eszköz bevonása csökkenti a teljes portfólió kockázatát.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.