Hogyan válasz pénzügyi tanácsadót?

A pénzügyi tanácsadó és a befektető kapcsolata jó esetben egy életre szóló együttműködés. Nem mindegy, hogy kit választunk ki arra a célra, hogy az elkövetkező évtizedekben kezelje majd a pénzünket, hiszen sikeressége nagymértékben meghatározza majd jövőbeli anyagi helyzetünket. Ebben a cikkben szeretném bemutatni azokat a legfontosabb szempontokat, melyeket a tanácsadód kiválasztásánál feltétlenül vegyél figyelembe. A szempontok nagy részére egy személyes beszélgetés során kaphatod meg a választ.

A megfelelő pénzügyi tanácsadó megtalálásához vezető úton az első lépésnek kell lenni-e, hogy megkérdezed ismerőseidet, barátaidat, rokonaidat, hogy ők kinek a szolgáltatásait veszik igénybe és mennyire vannak megelégedve a tanácsadójukkal. Ezek a személyes tapasztalatok, melyeket azoktól kapunk, akikben megbízunk fontosak a jövőbeli pénzügyi tanácsadónk kiválasztásakor. Fontos, hogy a hasonló anyagi helyzetűeket kérdezzük meg a környezetünkben, hiszen egy olyan pénzügyi tanácsadóra van szükségünk, aki a miénkhez hasonló mértékű vagyonok kezelésében sikeres. A keresgélés szinterei lehetnek még az internetes fórumok is, ahol szintén sok érdekes információhoz juthatunk a pénzügyi tanácsadókról.Következő lépésnek kell lenni-e a képbe kerülő pénzügyi tanácsadók képzettségének, szakértelmének vizsgálata. Ennek azért kell fontosnak lenni-e, mert sok tanácsadó érkezik a pénzügyi világtól távolról és egy pár hetes/hónapos tanfolyam elvégzése után már jó pénzügyi tanácsadónak tartja magát. Alapfokú végzettségnek számít az OKJ-s pénzügyi tanácsadó, középfokúnak a tőzsdei szakvizsga és a vagyon-, alap-, portfoliókezelői szakvizsga, felsőfokúnak pedig a befektetés elemzői diploma. Mindezek mellé jó alap lehet egy közgazdász diploma. Miután megkérdeztük tőle pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire ért a pénzügyekhez. Járjunk utána, hogy mióta van jelen a szakmában, hiszen a szaktudás mellett a gyakorlat is fontos a pénzügyi tanácsadó megbízhatóságának meghatározása során.

A sikerhez vezető út elengedhetetlen feltétele a naprakészség. Ezt néhány aktuális gazdasági kérdésre kapott válasszal tesztelheted pl.: mennyi most a magyar állampapír hozama.

Számomra fontos szokott még lenni, hogy az adott tanácsadó mekkora vagyonnal rendelkezik, hiszen egy olyan pénzügyi tanácsadó, akinek nincs megfelelő saját vagyona, melynek kezelésével tapasztalatokat szerezhetett volna, az ügyfelei pénzén próbálja megtanulni a befektetői szakmát.

Ezek után informálódhatunk arról, hogy a kinézet pénzügyi tanácsadó melyik cégek termékeit szokta ajánlani, miért azokat preferálja és milyen garanciákkal illetve milyen költségekkel rendelkeznek ezek a befektetések, valamint mi alapján dönti el, hogy mit ajánl az adott befektetőnek, hiszen nem mindegy, hogy mindenki számára ugyanazt a tanácsot adja vagy az adott ügyfél céljainak legjobban megfelelő ajánlatokat dolgozza ki.

Fontos szempont az is, hogy a pénzügyi tanácsadó milyen garanciákat ad pl.: vállalja-e írásban, hogy csak a te érdekedben jár el és soha nem nézi a saját hasznát, vagyis a jutalék miatt nem ajánl olyat neked, ami számodra nem a legjobb.

Utóbbi példámhoz kapcsolódik az utolsó szempontom is vagyis kérdezd meg, hogy miért fizetsz és mennyit fizetsz. Három eset lehetséges: órabérét add tanácsot, sikerdíjat kér vagy az eladott termékek után kap jutalékot.  Személy szerint azt gondolom, hogy az órabért kérő befektetők a legmegbízhatóbbak, hiszen a sikerdíjas szolgáltatók annak érdekében, hogy minél nagyobb profitban részesüljenek aránytalanul nagy kockázatot vállalnak, hiszen a haszon az övék is, de a kockázat nem, a jutalékért dolgozó pénzügyi tanácsadók pedig azt a szolgáltatást szokták ajánlani, ami után a legtöbb jutalékot kapják.

Ha valakit mindezen szempontok után is jó pénzügyi tanácsadónak tartasz érdemes nála befektetned a pénzed!

Te milyen szempontokat vettél/vennél még figyelembe a megfelelő pénzügyi tanácsadó kiválasztása során?

Sok sikert kívánok a befektetéseidhez!


Egy hozzászólás a(z) “Hogyan válasz pénzügyi tanácsadót?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.